Ωτοακουστικές εκπομπές DPOAEs

Ακουστικά προκλητά δυναμικά

ASSR

Για την ευκολότερη διενέργεια των παραπάνω εξετάσεων το παιδί θα πρέπει να είναι ήρεμο και καλύτερα να κοιμάται. Συστήνω στους γονείς να κρατήσουν ξύπνιο και να μη ταΐσουν το παιδί τουλάχιστον 2 ώρες πριν την προγραμματισμένη εξέταση. Ταΐζουμε το παιδί λίγο πριν την εξέταση, ώστε να κοιμηθεί αμέσως μετά και να προχωρήσουμε στις ακουολογικές εξετάσεις     

Στο ιατρείο λειτουργεί πλήρες σύγχρονο νευροωτολογικό εργαστήριο, για την διερεύνηση προβλημάτων στην ακοή, εμβοών, διαταραχών της ισορροπίας και ιλίγγων, τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών.

Πιο αναλυτικά:

Κλινικός Ακουομετρητής:
Δικάναλος, μέτρηση αέρινης –οστέινης αγωγής, με εύρος συχνοτήτων 125-12000Hz. Υπάρχει σύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή που επιτρέπει την τήρηση αρχείου για την παρακολούθηση των μεταβολών της ακοής του κάθε ασθενή. Αυτή την στιγμή είναι καταγεγραμμένοι περισσότεροι από 3500 ασθενείς, με πλήρες αρχείο των ακουογραμμάτων, που πραγματοποιήθηκαν στο ιατρείο μου από το 2004 και μετά.

Συσκευή τυμπανομετρίας:
Τυμπανόγραμμα.
Καταγραφή ηχητικών αντανακλαστικών ομόπλευρα και ετερόπλευρα.
Tone decay test.
Έλεγχος του μέσου αυτιού. Διάγνωση εκκριτικής ωτίτιδας, δυσλειτουργίας ευσταχιανής σάλπιγγας, ωτοσκλήρυνσης.

Ακουστικά προκλητά δυναμικά στελέχους εγκεφάλου (BERA):
Αντικειμενική μέθοδος έλεγχου της ακοής για παιδιά και ενήλικες.

Σε περιπτώσεις βαρηκοΐας και εμβοών βοηθά στον εντοπισμό της θέσης της βλάβης.

Συνολική εκτίμηση της κεντρικής ακουστικής οδού (το τμήμα του νευρικού συστήματος, που σχετίζεται με την ακοή).

Η συσκευή είναι συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή και τηρείται πλήρες αρχείο των εξετάσεων κάθε ασθενή.

Βιντεονυσταγμογραφία (VNG):
Με χρήση διακλυσμών ψυχρού θερμού αέρα για έλεγχο παθήσεων – λειτουργίας λαβυρίνθου.

Πρόκειται για σύγχρονη μέθοδο κατά την οποία χρησιμοποιούνται ειδικές υπέρυθρες κάμερες προσαρμοσμένες σε μια ειδική μάσκα που φοράει ο ασθενής. Κατά την εκτέλεση διαφόρων εξετάσεων προκαλούνται αυτόματες κινήσεις των ματιών, λόγω σύνδεσης των λαβυρίνθων με τα κέντρα κίνησης των ματιών στον εγκέφαλο, οι οποίες καταγράφονται από την υπέρυθρη κάμερα. Προσμετράτε η κατεύθυνση της κίνησης, η ταχύτητα της και άλλες παράμετροι.

Τελικά εξάγονται συμπεράσματα για τη λειτουργία των λαβυρίνθων πχ αν ένας λαβύρινθος είναι υποτονικός, αν οι δύο λαβύρινθοι συνεργάζονται καλά μεταξύ τους, αν το πρόβλημα δεν είναι από τους λαβύρινθους αλλά από το νευρικό σύστημα κλπ.