Η ρινοπλαστική είναι μια πλαστική επέμβαση που έχει σαν στόχο την αισθητική αποκατάσταση της μύτης σε συνδυασμό με την βελτίωση των λειτουργιών της.

rinoplastikiH μύτη μπορεί να βελτιωθεί έτσι ώστε να ταιριάζει καλύτερα με την ιδανική εικόνα του προσώπου του κάθε ασθενή. Αυτό μπορεί να γίνει αυξάνοντας ή μειώνοντας το μέγεθος, αφαιρώντας έναν ύβο, αλλάζοντας την γωνία μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους, αλλάζοντας το σχήμα της ράχης ή της κορυφής της μύτης ή διορθώνοντας μια πλάγια απόκλιση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν υπάρχει ένα ιδανικό σχήμα μύτης που να ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους, αλλά η ιδανική μύτη είναι ξεχωριστή για τον καθένα ανάλογα με το σχήμα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, την προσωπικότητα, το ύψος και φυσικά το φύλο.

Για κάθε ασθενή που δεν νιώθει ικανοποιημένος με την εμφάνιση της μύτης του και θέλει να υποβληθεί σε ρινοπλαστική, αφιερώνω πολύ χρόνο στη συζήτηση για το ποια είναι τα σημεία που τον ενοχλούν και ποιες διορθώσεις πρέπει και είναι εφικτό να γίνουν. Ο στόχος είναι να πετύχουμε μια όμορφη μύτη που δείχνει φυσική, εναρμονισμένη ιδανικά με την συνολική εικόνα και την προσωπικότητα του ασθενή, που την νιώθει δικιά του, σαν να γεννήθηκε με αυτήν.

Σε αυτή τη φάση βοηθάει βέβαια και το ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή με το οποίο μπορούμε να δούμε και να συζητήσουμε με τον ασθενή, πάνω στη φωτογραφία του, τις αλλαγές που θα γίνουν, ώστε όσο είναι δυνατόν να ξεκαθαρίσουν οι επιθυμίες του και να διαμορφωθεί εξαρχής το πλάνο της επέμβασης. Οι λήψη φωτογραφιών σε συγκεκριμένες γωνίες πριν και μετά την επέμβαση είναι απαραίτητες τόσο για τον σχεδιασμό του χειρουργείου όσο και για την αξιολόγηση του αποτελέσματος.

Κάθε άνθρωπος,  άνδρας ή γυναίκα, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας , με ρεαλιστικές προσδοκίες για αισθητική βελτίωση της μύτης του μπορεί να υποβληθεί σε ρινοπλαστική. Σχετικά με την ηλικία προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του προσώπου που γίνεται συνήθως σχετικά νωρίτερα στα κορίτσια και αργότερα στα αγόρια.

Πολλές φορές συνυπάρχουν προβλήματα στην αναπνοή από την μύτη που οφείλονται σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή υπερτροφία των ρινικών κογχών. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται   η  λειτουργική διαφραγματο-ρινοπλαστική,  η οποία είναι μια επέμβαση που συνδυάζει την αισθητική αποκατάσταση με την ρινοπλαστική και την λειτουργική αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής με τον ευθειασμό του σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος και την αποκατάσταση της υπερτροφίας των ρινικών κογχών.